Απόκτησε E-Shop από 199 ευρώ*

Απλά, ΟΧΙ.

Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα έχει πολλές παραπάνω απαιτήσεις σε σχέση με έναν απλό δικτυακό τόπο. Τόσο το γεγονός ότι αποτελεί - συνήθως - προέκταση ενός φυσικού κατάστήματος όσο και το ότι πραγματοποιούνται ηλεκτρονικές πληρωμές σε αυτό, καθιστούν την κατασκευή του ένα αρκετά σοβαρό εγχείρημα. Από ρυθμίσεις ασφαλείας που θα πρέπει να γίνουν ώστε να προστατευθούν τα προσωπικά δεδομένα των πελατών και, πολύ περισσότερο, οι ηλεκτρονικές τους συναλλαγές, μέχρι τη γραφιστική επιμέλεια που θα το κάνει ελκυστικό και εύκολο στην περιήγηση του πελάτη. Από τις ρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν ώστε να το κάνουν πιο γρήγορο και πιο αποτελεσματικό, μέχρι το λεγόμενο SEO και τη φιλικότητά του στις μηχανές αναζήτησης.

Ακόμα και το σε ποιό μέρος της σελίδας θα τοποθετηθεί το "καλάθι αγορών" ή ακόμα και τα στοιχεία επικοινωνίας με το κατάστημα, αποτελεί κομμάτι μιας ολόκληρης επιστήμης (του web marketing), όπως βέβαια και το κάθε ένα από τα παραπάνω στοιχεία. Για να φτιαχτεί ένα σοβαρό ηλεκτρονικό κατάστημα, δηλαδή, χρειάζεται μια ομάδα από έμπειρους επαγγελματίες, ο καθένας εκ των οποίων θα αξιοποιήσει το απαύγασμα μιας τεχνογνωσίας που έχει αποκτήσει μετά από πολύ χρόνο και κόπο.

Όχι, όλα τα παραπάνω δεν αγοράζονται με 199,99 ευρώ, λες και παίρνεις πλαστική πισίνα για τον κήπο σου από τα λιντλ. Στην πραγματικότητα, αυτή η τιμή δεν μπορεί ούτε καν να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα που απαιτούνται για να ξεκινήσει ένα τέτοιο project. Ακόμα και οι εταιρίες που κάνουν τις επιθετικές - πλην παραπλανητικές - διαφημιστικές εκστρατείες κάνοντας λόγο για eCommerce εφαρμογές σε εξευτελιστικές τιμές, αν προσέξεις το "αστεράκι" δίπλα στην τιμή που οδηγεί στα ψιλά γράμματα, πιθανότατα θα διαβάσεις ότι για να κάνουν όντως όλα τα παραπάνω τελικά η αμοιβή θα πρέπει να είναι η πολλαπλάσια.

Και γιατί να δώσεις τα πολλαπλάσια; Γιατί πρόκειται για την εικόνα της επιχείρισης σου στο διαδίκτυο (που αν δεν υπάρχεις σήμερα ως εταιρία στο διαδίκτυο, είναι σαν να μην υπάρχεις καθόλου). Και για να κατασκευαστεί σωστά και να λειτουργήσει αποτελεσματικά αυτή η εικόνα, θα πρέπει να επιστρατεύσεις κάθε σωστό επαγγελματία και κάθε ορθή πρακτική και μεθοδολογία. Εκτός αυτού, η εμπειρία έχει δείξει ουκ ολίγες φορές ότι αν το φτιάξεις από την αρχή σωστά, το κόστος κατασκευής θα το αποσβέσεις σχετικά άμεσα, ενώ αν στραφείς προς την "απλή", οικονομική λύση "απλά για να 'χεις κατι στο ίντερνετ" συνήθως σε περιμένει κάτι επιεικώς μέτριο στο τέλος της διαδρομής. Κάτι που δεν θα τιμά ούτε εσένα, ούτε την επιχείριση/οργανισμό σου ούτε τους ανθρώπους που το κατασκεύασαν.

Συνεπώς, η συμβουλή μου για εσένα που σκέφτεσαι να αποκτήσεις ηλεκτρονικό κατάστημα, είναι να φεύγεις τρέχοντας από κάτι τέτοιες "ευκαιρίες" ή "προσφορές" και να ψάχνεις για κάποιον σωστό επαγγελματία που θα σε κατευθύνει και θα σε συμβουλεύσει ως προς αυτό θέλεις να φτιάξεις, χωρίς να σου χαϊδεύει τ' αυτιά. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να σταθείς στο μεγάλο ύψος των απαιτήσεων που χαρακτηρίζουν ένα eshop.

 

ecommerce cloud